Det moderna begreppet Social Hållbarhet kom fram genom Brundtlandkommissionens rapport Vår Gemensamma Framtid – Our common future (1987) och definieras som:
“En utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”.
Sedan dess har många initiativ till en internationell målsättning både initierats och förkastats. I september 2015 antog världens stats- och regeringschefer genom FN:s Generalförsamling en fullt modern och mycket ambitiös utvecklingsagenda för hållbar utveckling som de flesta går efter idag. Den så kallade Agenda 2030 består av 17 globala mål som syftar till att uppnå fyra huvudsaker:
- utrota fattigdom
- stoppa klimatförändringar
- minska ojämlikhet och orättvisor
- skapa fredliga och trygga samhällen.
Vår väg till en egen hållbarhetsplan
Alla – privatpersoner, företag, myndigheter, regeringar och internationella organisationer – kan bidra till de globala målen på sitt lokala sätt, till exempel genom en egen hållbarhetsplan. På Byggmästargruppen har vi noga granskat förutsättningarna och bestämt oss för sju (7) mål där vi har störst möjlighet att göra nytta. Dessa är nummer 3, 5, 7, 8, 11, 12 och 13. De mål som vi upplever ligger närmast den verksamhet vi bedriver ihop med medarbetare, kunder, partners och leverantörer.